e

Nato ülkeleri neden Rusya’nın etrafını sardı?

34 Okunma
https://turkiyemnet.com/category/haberler/
avatar

Admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Nato ülkeleri neden Rusya’nın etrafını sardı?

Rus ordusu, ukrayna’yı işgal etmeden hemen önce Vladimir Putin bir konuşmasında nedenlerini özetledi, ilk ve ana argümanı doğu karadenizi silahlarla stok yapmak. Putin, askeri ittifakın giderek Rusya sınırına doğru genişlemesini sorumlu tuttu ve batılı liderleri bunu asla yapmamaya dair verdikleri sözleri tutmamakla suçladı. Ancak uzmanlar bunun doğruluğu konusunda hemfikir değiller.

İkinci dünya savaşı’ndan sonra avrupa’da her biri kendi askeri ittifakına sahip 2 etki alanı ortaya çıktı. Batıda nato doğuda pek yakında Varşova paktına katılacak ülkeler. Bu durum 2 süper güç arasında açık bir kırmızı çizgi oluşturdu. Etki alanları net bir şekilde tanımlanmıştı ve nato uzun yıllar yavaşla büyüdü. Ta ki 1990 da bu bölünmüşlük sarsılmaya başlayıncaya kadar.

ABD ve Sovyet dış politikası hakkında kapsamlı bir arşiv araştırması yaptı ve Almanya yeniden birleşmeye doğru hızla ilerliyordu ve bu durum avrupa’daki birçokları için biraz korkutucuydu. Washington en iyi seçeneğin almanya’nın nato’ya sokmak olduğuna karar verdi. Ama önce sovyetleri ikna etmeleri gerekiyordu. Tam bu noktada nato’nun genişlemesi ile ilgili ünlü vaatlerde bulunuyordu.

ABD de rusya’ dan gizli toplantılar yapılıyorsu ve bu toplantıların tutanakları artık kamuya açıldı. Bu tutanaklar, batılı liderlerin Sovyet politikacılara neler söylediğini gösteriyor. Mesela dönemin Almanya Başbakanı helmut co’nun sözleri. NATO Genel Sekreteri manfred werner ve ABD Dışişleri Bakanı James baker’ın ünlü sözleri, peki almanya’nın birleşmesinden sonra nato’ya ne oldu?

Nato ülkeleri neden Rusya’nın etrafını sardı?

Yerine getirilmeyen vaatler. 1999 da Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya nato’ya katıldı. 2004 te ise baltık devletleri ve 4 ülke ve en son 2009 dan bu yana listeye 4 ülke daha eklendi. Gürcistan ve ukrayna’ya 2008 de üyelik sözü verildi. Ancak henüz üye değiller. Bu putin’in şikayetlerinde haklı çıkarabilecek gibi görünüyor. Ancak tarihi bir olay farklı bir yorumu mümkün kılıyor. Steven tyler. Nato genişlerken ABD nin Ukrayna Büyükelçisi idi ve bu vaatler verildiğinde Sovyet masasında müdür yardımcısıydı.

Nato’nun genişlemesi bu görüşmelerde söylenenlere değil, bu sürece dahil ülkelere odaklanarak daha iyi açıklanabilir. Bir tarafta Sovyetler birliği’nin çöküşünden sonra etkisi artan ABD ve diğer tarafta nato’ya katılan ülkeler.

Ancak görüşmeler sadece vaat edilenler açısından değil, aynı zamanda uzlaşma ve birbirlerinin kırmızı çizgilerini geçmeme istekliliği gösterdikleri için de önemliydi. Yıllar içinde rusya’ya çevreleyen durum değişti ve pek çok ülke nato’ya katılmaya karar verdi. Rusya’nın içindeki değişim ise daha belirgindi. Putin, iktidarına sıkı bir şekilde tutundu. Ancak ne kadar otoriter olursan o kadar yalnız kalırsın sözünüde hatırlatmak isterim.

Sıradaki içerik:

Nato ülkeleri neden Rusya’nın etrafını sardı?