Neşeli adam Ciguli’ nin yürek burkan hayatı.
Türkiye’de binnaz şarkısıyla büyük şöhret yakalayan ciguliyi bir dönem neredeyse tanımayan yoktu. Tüm şöhretine rağmen hor görülmekten kurtulamadı. Menajerlere onun sırtından zenginleşirken ciguli yaşamını tek odalı bir evde geçirdi. Baskılardan kaçıp geldiği türkiye’de yapamayıp bulgaristan’a geri döndü. Şarkılarıyla milyonları neşelendiren ciguli nin yüzü yaşamı boyunca hiç gülmedi.
Zor bir hayat yaşadı, başarılı bir müzisyen olmak ve ailesine güzel bir hayat sunmak için canını dişine taktı. Şöhreti yakaladıktan sonra daha iyi bir hayat yaşayacağını düşünüyordu. Ne yazık ki değeri tam olarak bilinemediği ve birçok insan tarafından soytarı olarak nitelendirildi. Tüm menajerleri tarafından istismar edildi çoğu zaman parasını bile alamadı. Kümes benzeri bir evde yaşadığını söyleyen ciguli, 2014 yılında 57 yaşındayken hayatını kaybetti.
Ciguli, 1957 yılında bulgaristan’da dünyaya geldi. Bulgaristan’da uygulanan yasaklama ve baskı politikaları yüzünden gerçek adı olan ahmet’i kayıtlara geçiremedi. Bu yüzden ismi kimliğini angel jordana kapsol, olarak yazıldı. Hamal olarak çalışan babası 1972 yılında vefat edince 5 kardeşinli ailesinin geçimini sağlayabilmek için müzik piyasasına adım attı.
Ailenin geçimi ciguli’ inin akordiyonuna bağlıydı. Daha 11 yaşında düğünlerde çalıp söylüyordu. Akordion çok hızlı çaldığını gören insanlar ona o dönemin en hızlı arabalarından biri olan jolly lakabını taktı. Bulgaristan’da baskı altında yaşayan ciguli’ nin aklında türk müzikleri vardı. Türk otobüslerinin ve tırların yanına gidip kaset isterdim, özellikle ibrahim Tatlıses, ferdi tayfur’un kasetleri 17 sinde evlendiğinde oğullarının adını ibrahim ve ferdi koyacak kadar tutkuluydu iki şarkıcıya.
1990 lı yıllarda pasaportunu çıkarttı ve otobüse atlayıp ilk defa istanbul’a geldi. Bu şehir onun için bir cennetti. İlk geldiği gece otelde kaldı, su var, banyo var, yumuşak yatak var. Arkadaşlarım hemen beni götürdüler bir düğüne, üstüm başım perişan ayağımda yırtık pabuçlar ama akordion onu konuşturmaya başlayınca her şey değişti, bana o gece 50000 lira verdiler. Nasıl sevindik biliyor musun? Diye anlatıyordu.
Çok sevdiği hint filmlerinden öğrenerek çıkarttığı ince sesler hayrete düşürüyordu dinleyenleri, daha sonra iyice geliştirdi kendini. Ciguli 1991 yılında çakıl gazinosu’nda hülya avşar’a akordeon çalmaya başladı. 1998 de ise tutkun olduğu ibrahim tatlıses’e, Sibel can’ın arkasında çalmaya başladı. Arada kendi şovunu da sergiliyor ve alkış alıyordu sonunda binnaz şarkısıyla bütün türkiye’ye adını duyurdu.
Ciguli yazık ki kimi çevreler tarafından soytarı olarak nitelendirildi ve bazı sanatçılar tarafından oldukça dışlandı ve ciguli ile aynı sahnede şarkı söylemek istemeyen sanatçılar oldu. Ona karşı bir hor görme ve küçümseme zamanla ayrımcılık seviyesine kadar bile yükseldi. Oysa türkiye’nin en büyük akordiyon ustalarından biriydi.
İstediği şöhreti yakalayan ciguli tuhaf bir şekilde hiç para kazanamamıştı. Çünkü çalıştığı şirket onu dolandırmış ve parasını vermemişti. Bunu olayı verdiği bir röportajda anlatan ciguli, binnaz dan bir şey kazanamadık, onlar 3000000 $ götürdü. Ben kuruş almadım, bunu bilen kimse yok diyerek dert yandı. Binnaz dan sonra yaptığı şarkılar da çok fazla ilgi çekmedi. Çabucak parlayan şöhreti yavaş yavaş söndü yaşadığı maddi sıkıntılar sebebiyle uzun süre hasta annesiyle beraber tek odalı bir evde yaşadı.
Para kazanınca yanına almayı planladığı bulgaristan’daki 12 kişilik ailesine para bile gönderemedi. Kırgın ve üzgün bir şekilde bulgaristan’a geri döndü. Bulgaristan’a döndükten sonra çok fazla haber almadığımız ciguli’ nin ismi en son ölüm haberiyle tekrar gündeme geldi. 2014 tarihinde bulgaristan’ın başkenti sofya’da kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede narkozun etkisinden çıkamayarak hayatını kaybetmişti.
Ciguli kimdir? biyografisi? Ciguli gerçek adı nedir?
Yorum Yaz